Fietsen.


Photo Collection act-bike

test Onze streek is heel rijk aan uitgestippelde fietsroutes waar B&B De Notelaar middenin ligt. Hieronder vind je een overzicht van enkele officiële fietsroutes. Vanuit B&B De Notelaar is er een enorme mogelijkheid aan zowel vlakke als sportieve fietsroutes.

Bij aankomst geven we je graag meer uitleg over de fietsroutes, en helpen we je kiezen welke route het best bij je wensen past. Niets belet om zelf je fietsroute uit te stippellen met behulp van de fietsknooppunten, of door een keuze te maken uit de vele fietslussen in onze streek.

We kunnen ook moderne fietsen voor je huren, aangepast voor recreatief fietsen in de Scheldevallei of op de heuvels. Sportieve fietsers kunnen met de mountain-bike of wielrenners-fietsen de Vlaamse Ardennen verkennen. Je krijgt een noodnummer en wordt ter plaatse geholpen bij eventuele pech. Eigen fietsen kunnen binnen gestald worden in onze polyvalente ruimte, waar een EHBO kistje en fietsherstelmateriaal ter beschikking staat.

Hieronder vind je alvast een greep uit het aanbod. Ter plaatse kan je ook aangepaste routes met beschrijving van de plaatselijke bezienswaardigheden krijgen.

Recreatieve fietslussen:
Watermolenroute (op 100m) De Watermolenroute leidt je langs de pittoreske plaatsen waar watermolens staan.
Ronde van Vlaanderen fietsroute - Blauwe lus (op 100m)  RvV fietsroute-Blauwe Lus werd door het Centrum voor de Ronde van Vlaanderen uitgetekend voor recreatief fietsen in de streek. De blauwe lus is 80 km lang.
AVS Zwalmroute (op 100m) De AVS Zwalmroute is 50km lang en bestaat uit 2 lussen van 25km die naar keuze aan elkaar kunnen gereigd worden. Beide lussen lopen langs B&B De Notelaar. De noorderlus is vlakker dan de zuidelijke lus. De fietsroute brengt je langs de kleine wegen doorheen elk dorpje van Zwalm. Een mooie fietsroute voor een hele dag recreatief plezier.
Scheldevalleiroute 2 (op 1,5 km) De Scheldevalleiroute 2 is het 35km lange tweede deel van 3 Scheldevallei trajecten. Dit deel loopt van Gavere tot Oudenaarde, voornamelijk langs de verkeersvrije trekpaden langs de Schelde. De grillige meanders van de vroegere Schelde liggen als stille getuigen aan beide zijden van de Schelde. De meandergebieden groeiden uit tot waardevolle natuurgebieden, waarlangs het heerlijk rustig fietsen is, en waar je prachtige natuurwandelingen kan in maken. Op 2 km van B&B De Notelaar vind je de Kaaihoeve, het provinciaal centrum voor natuur-educatie van waaruit natuur thema-wandelingen vertrekken.
Davitamon Classic (op 100m) Davitamon Classic
Milieuroute (op 4 km) De Milieuroute loopt door de dorpjes gelegen ten Westen van Nederzwalm.
Van Gent naar Geraardsbergen (op 2km) Dit is een fietsroute die je van Gent naar Geraardsbergen leidt langs verkeersluwe wegen. Je vindt B&B De Notelaar ongeveer halverwege, net waar de vlakke Scheldevallei ruilt voor de sportievere Vlaamse Ardennen heuveltjes.
Fietsen in Schelde- en Zwalmvalle (op 2km) Wie graag de natuur al fietsend ontdekt, kan met de fietsbrochure 'Fietsen in Schelde- en Zwalmvallei' tijdens een 33 km lange fietstocht één en ander te weten komen over de flora, de fauna en het landschap van de Scheldevallei en de Zwalmvallei. De fiets brochure kan je bekomen in het provinciaal natuureducatief centrum De Kaaihoeve.


Fietsnetwerken (knooppunten):
Vlaamse Ardennen 67 (op 200m) Het Vlaamse Ardennen fietsnetwerk loopt langs B&B De Notelaar, op 200m van knooppunt 67, en 500m van knooppunt 56 en 67. Zo kan U zelf Uw route samenstellen van knooppunt tot knooppunt. De knooppuntenkaart wordt ter plaatse te koop aangeboden. 
Knooppunten Variaties Als U liever vooraf gedefinieerde routes langs de knooppunten volgt, dan helpen we U graag kiezen uit die routes. We hebben voor U korte beschrijvingen gemaakt van de route en bezienswaardigheden die U onderweg tegenkomt. We stellen je ook het fietsmagazine "Stap Af" ter beschikking die om de drie maanden een nieuwe route met beschrijving publiceert.
Knooppunten op je GSM Je kan je laten leiden door de automatisch voorgestelde fietsroutes per SMS. Vanaf het fietsinrijpunt in Zwalm, op 4km van B&B De Notelaar, kan je je tocht starten. Geef het aantal kilometers en de gewenste startrichting, en je ontvangt een route per SMS. (Een SMS versturen en ontvangen kost 0,50 €.)
Fietsgids (op 100m) De " Fietsgids Oost-Vlaanderen" brengt de 15 mooiste knooppuntenroute - lussen samen in één boekje.
Deze knooppuntroutes passeren onze B&B:
- Watermolens verborgen in valleitjes (Nederzwalm): op 100m: lus van 33,5 km lang.
- Op en neer in een landschap met veel water (Oudenaarde-Nederzwalm): op 100m:  lus van 34,8 km.
- Tussen bossen en Scheldemeersen (Merelbeke - Meilegem) : op 3 km: lus van 43,2 km
- Naar de Schelde vanuit de Leiestreek (Nazareth - Nederzwalm) : op 1 km: lus van 49,4 km


Grote Route paden:
LF30 Schelde-Deltaroute
(op 2 km)
De landelijke fietsroute LF30 passeert B&B De Notelaar op 2 km, langs de verkeersvrije Schelde-trekpaden. Pitstop bij ons !
De route verbindt het Deltagebied van Zeeland via Brouwersdam en Hulst met de Schelde in Gent. Van daar volgt ze de rivier tot in Bossuit. Het traject tussen Perkpolder en Sint-Jansteen zal herzien worden nadat het veer over de Schelde is afgeschaft. SLF is bezig om de trajecten in het gebied tussen de Schelde en de grens te herschikken.
De LF 30 komt in Overslag Vlaanderen binnen. Ten zuiden van Wachtebeke fietst men rond het provinciaal domein Puyenbroek. Door het open agrarische landschap loopt de route even voorbij Laarne samen met de LF 5 Vlaanderen Fietsroute het centrum van Gent binnen. Daarna volgt ze de oevers van de Schelde om via Oudenaarde het eindpunt aan het kanaal van Bossuit te bereiken. Het laatste gedeelte, ter hoogte van de Kluisberg, loopt de LF 30 samen met de LF 6 Vlaanderen Fietsroute.
De LF 30 is een van de vier dwarsverbindingen - LF 2, LF 30, LF 35 en LF 38 - die de Vlaanderen Fietsroute kruist. De trajecten van deze routes worden gezamenlijk beschreven in de topogids “Landelijke Fietsroutes” uitgegeven door Toerisme Vlaanderen en het NGI.
De route is in beide richtingen bewegwijzerd met rechthoekige bordjes van Toerisme Vlaanderen. LF routes worden met geel-blauwe verfstrepen aangeduid.
GR 122 Zeeland - Champagne-Ardennen
(op 500m)
De Grote Route pad GR 122 passeert B&B De Notelaar op 500m, en leidt je langs kleine veldwegen. Pitstop bij ons !
De GR 122 brengt je van Hulst, vlakbij de Westerschelde, door het Scheldeland naar Doornik. In het eerste deel stap je van Hulst naar Lokeren, dwars door het Waasland met zijn bollende akkers. Wat verder kom je in de Bloemenstreek In Laarne kruist het pad de GR 128 en in Melle komen we weer aan de Schelde voorbij. De GR 122 brengt je vervolgens door het land van Rhode en verder naar de Zwalmstreek, waar wind- en watermolens getuigen van het verleden. Het majestatische Brakelbos vertelt over afvalbaronnen en groene jongens die het storten proberen te verhinderen. Ook het Muziekbos komt onder je voeten. Via Ronse en Klijpe naderen we Kluisbergen. Het Kluisbos is prachtig, maar lijdt onder de toeristische drukte. De GR 122 wijkt nu uit naar het westen, naar de Schelde toe. Via kleine dorpjes bereik je de Mont Saint-Aubert en daal je af naar Doornik.
GR 129 Dwars door België
(op 10 km)
De GR 129 brengt je van Brugge naar Dinant. Brugge-Oudenaarde - Ronse - Bergen - Maredsous - Dinant.
GR Vl Ardennen
(op 6 km)
De laatste nieuwe streek GR Vlaamse Ardennen , geintroduceerd in 2009 ism met Leader Vlaanderen. Deze GR laat je over 157 km genieten van al het moois dat de Vlaamse Ardennen te bieden heeft in één lange adem. Of je nu op doortocht, weekend of op een dag onze streek verkent, achter elke bocht, heuvel of helling wacht er een ander uitzicht, een nieuwe ontdekking, met op het einde van de tocht een ware voldoening. De  streek GR Vl Ardennen maakt gebruik van tracés van de GR 5A, de GR 122 en de GR 129. De verbindingen tussen de GR's werden gemarkeerd met geel-rode geschilderde markeringen. Er zijn meerdere luswandelingen beschreven die telkens terug op de GR Vl Ardennen aansluiten.
GR 5A Wandelronde van Vlaanderen
(op 10 km)
De Panne - Ronse - Antwerpen - Brugge - De Panne.


Andere fiets-links
www.fietsroute.org Alle fietsroutes zijn met zorg beschreven op deze website, waar meestal ook kaarten kunnnen gedownload worden. We bieden van heel wat fietsroutes ook kaarten te koop aan.
www.crvv.org Het Centrum voor de Ronde van Vlaanderen tekende voor U verschillende fietsroutes uit.
www.groteroutepaden.be Op de website van de GroteRoutepaden vind je nog meer trajectbeschrijvingen.
www.fietsnet.be Een experiment dat alle gemarkeerde fietsroutes wil verenigen, en meer fietslinks. Hier kan je gewoon de knooppunten aanduiden en dan tekent die een route uit. Je kan de knooppunten dan afdrukken op een strook om vast te kleven aan je fietsframe.
www.knooppunt.be Themaroutes en fietskalender gebaseerd op knoopunten.
Fiestroutes Zwalm De fietslinks van de gemeente Zwalm.
www.vlaanderen-fietsland.be Informatie over het fietsgebeuren in onze streek. Bekijk hier B&B De Notelaar op Vlaanderen Fietsland!