De omgeving. Puur natuur.


Photo Collection act-environment

B&B De Notelaar bevindt zich in een landelijke omgeving, bezaaid met watermolens en kapelletjes, met elkaar verbonden via trage wegen. Dit is de streek bij uitstek voor het zachte verblijfstoerisme.

De kapelletjes


B&B De Notelaar ligt vandaag in de Biestmolenstraat, maar veel vroeger heette dit "Rue Chapelle". Net naast B&B De Notelaar bevindt zich de Sint Rochuskapel. Een kerkwegel liep van de Biestmolen tot aan de "Heilige Rochus" kapel. Het is een witgeschilderde bakstenen kapel onder een zadeldak (pannen). Voorpuntgevel bevat een geschilderd opschrift "h. rochus b.v.o.", en is bekroond met een ijzeren kruis. De getoogde houten deur met houten tralie is gevat in een omlijsting met neuten en oren van gesinterde baksteen met gebogen kroon- en tandlijstje. Er staat een terracottabeeld van H. Rochus met hond tussen andere heiligenbeelden op het altaar. Aan de muur hangen ingelijste religieuze prenten. (Bron: Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed, zie ook Heemkundige informatie Didier Snauwaert)

Wat verderop aan de Stationstraat vind je de "Nood zoekt Troost" kapel. Deze kapel werd in 1933 gebouw op initiatief van de familie J. van Durme-Van der Bauwede. Vooral de bouwstijl en het speciaal steensverband zijn opvallend aan deze kapel. Tot 1996 was de kapel privaatbezit. In dat jaar schonken de eigenaren de kapel aan de gemeente. (Bron: “Zwalm, Het twaalf dorpenparadijs”, blz. 39).