Watermolens.


Photo Collection act-mills

Zwalm mag terecht pronken met zeven watermolens, waarvan vier op de Zwalm. Je zal gefascineerd zijn door het vallende, kolkende water, door het eindeloos geruis en de beweging, door het mysterieuze van een ingewikkeld gemaal.

Achter onze tuin staat de Van der Lindensmolen, een watermolen op de Peerdestokbeek. Het huidige gebouw draagt in de ankering het jaartal 1801, maar de molen is nog veel ouder. Vroeger deed de molen dienst als blekerij of "wasmolen" voor de katoenproductie. Er zijn nog grondvesten aanwezig van twee wachthuisjes op het erf, vermoedellijk ter voorkoming van het stelen van wasgoed. Nadien werd de molen een oliemolen om uiteindelijk pas vanaf 1870 een graanmolen te worden. In 1887 werden de gebouwen uitgebreid om plaats te bieden aan een stoommachine, waardoor ook bij lage waterstand kon gemalen worden. De molen kreeg dan als benaming : "koren en lijnkoekstoom-watermolen". In de tweede wereldoorlog werd de stoommachine vervangen door een dieselmotor.

Onze grote tuin was vroeger een groeiplaats voor notelaren. Nu staan er nog twee... Uit deze noten werd in de ‘Van der Lindensmolen’, olie gewonnen.

De watermolens van Zwalm:
De Biestmolen De Biestmolen bleef tot in de jaren '70 operationeel als graanmolen.
In 2008 werd het interieur van het molengebouw volledig gerenoveerd en ingericht als restaurant "Ter Biestmolen". Het landelijke karakter en de apparatuur werd grotendeels terug zichtbaar gemaakt.
De Vander Lindensmolen De Vander Lindensmolen is een molen in privé eigendom op de Peerdestokbeek, die 200m verder uitmondt in de Zwalm.
De Pedesmolen  Het Pedesmolentje in Hundelgem werd in 2001 volledig gerestaureerd.
De Zwalmmolen De Zwalmmolen zal nog verder hersteld worden. In de hoeve van de molenaar, rechtegenover het molengebouw, werd het restaurant "De Zwalmmolen" ondergebracht.
De Bostmolen In Roborst vind je op een klein dorpspleintje de Bostmolen. Onlangs werd de Bostmolen gerenoveerd en als restaurant "De Bostmolen" uitgebaat.
De Moldergemmolen In Sint-Denijs Boekel, aan de beroemde Molenberg, vind je de Moldergemmolen, thans ingericht als restaurant "De Mechelse Koekoek".
De Ijzerkotmolen De Ijzerkotmolen is een maalvaardige watermolen, die je meestal op zondagvoormiddag of na afspraak kan bezoeken. In de aanpalende gebouwen vind je het restaurant "De Ijzerkotmolen".


Zoek je nog meer informatie over de Zwalmmolens ? Surf dan eens naar Geert's site of naar Didier's site.
Doordenkertje: De Zwalm heet officieel "Zwalmbeek". Is dit een beek ?